Jan Torbjörnsson

Fotografi

Vi får se fantastiska fotografier både från luften och marken. Bilder av Stockholms parker, av andrum och platser för luft, rekreation, dans och lek. Och det andra rummet, det europeiska intellektuella rummet – biblioteket.

Utställningen pågick:
14-17 mars 2024. Vernissage torsdag 14 mars kl 17-20

“Under drygt trettio år har jag varit yrkesverksam som fotograf och till detta kan läggas ytterligare ett flertal år som bildkonstnär. Mina möten med människor som jag aldrig skulle få egentid med, som t.ex Nobelpristagare till diverse uppfinnare har alltid inspirerat mig. Jag har sett platser ifrån jordens alla hörn inklusive excentriska människor i marginalen. Överallt har jag och min kamera funnits med. Oftast material eller skisser till mina olika projekt.

Det har hunnit bli drygt ett tiotal produktioner i varierande storlek och kvalitet. Alla gjorda för mitt eget höga nöjes skull. Det som alltid drivit mitt bildskapande är nyfikenheten att tolka det vi alla ser men ändå inte upptäcker. Om det så varit i rollen som bildkonstnär eller fotograf så är det i vardagliga situationer och ting jag älskar att hämta mina motiv. Att fånga en bild som jag kan dela med mig av. Min kamera finns med överallt. När den inte är det, rent fysiskt, så registrerar jag, antecknar och återvänder med kameran för rätt tillfälle.

Kameror är också lite som penslar för en målande konstnär. Olika. Att samla på bilder är för mig ett livsviktigt behov. Ett behov som driver mig världen runt.

Den här gången vill jag visa Stockholms parker. Andrum och platserna för luft, rekreation, dans och lek. Och det andra rummet, det europeiska intellektuella rummet. Biblioteket.”