AnnaBell, Celestine Soumah Stuermer, Charlotte Elm Ravn
Samlingsutställning tre medverkande konstnärer från Österlen som visar bildkonst, smycken och keramik.
Utställningen pågick:
20 – 23 april 2023
Vi gästas under vernissagekvällen av underbara musikduon “Duo JA” från Österlen. Duon består av Jon Åkesson Röding och Anki Möller som spelar “Sånger för hjärtat” med start vid 18.30.
Celestine Soumah Stuermer, smyckeformgivning
Celestine formger och tillverkar smyckekollektioner och unika smycken där olika material och tekniker blandas lekfullt med silver och guld i centrum.
Celestine är utbildad på St. Martins college of Art and Design i London (1997-2000) med utbyte till Konstfack i Stockholm samt kortare lärlingskap i Sverige. Över åren har hon sålt och ställt ut sina smycken både i England och Sverige. Några av platserna är; EC One Gallery och Libertys i London, Dunkers Kulturhus, Nordiska akvarellmuseet, Wanås och Form & Design center i Sverige. Nu bor och arbetar hon på Österlen
”Jag arbetar ofta med naturen som inspiration och de magiska ögonblick och stunder av läkande och reflektion som jag upplever. Poesi, texter och musik är en stark inspirationskälla för mig och i många av mina verk förekommer text och ord. Fotografi, text och bildcollage är ofta en del i min arbetsprocess och jag presenterar ibland mina smycken med bild och text om smyckets historia, som bäraren kan ta med för att fördjupa, förädla och göra till sin egen.
Silver och guld är bas i mina arbeten, ibland i kombination med andra material som stenar, pärlor, textil och bild. Jag tycker om att utforska och blanda olika hantverkstekniker. Jag vill att mina smycken ska lyfta och stärka den som bär dem”
Celestine Soumah Smycken – Hälsans ateljé
Celestine Soumah
AnnaBell, keramik
Rakubränningens teknik har sitt ursprung i Japan sedan 1500-talet och kom till Europa först under mitten av 1900-talet. Raku betyder behag, lycka och glädje.
Cylinderns form är den jag utgår från. Den lägger jag till och drar ifrån. Den som får samspela med andra former. Den jag glaserar i olika färgställningar och kombinationer.
Bränningen ger en särskild lyster. Krackeleringarna bidrar till den speciella ytan. Tillsammans med den oglaserade skärven som färgas svart av soten. Resultaten av bränningen är olika, föremålen blir unika.
De är solitärer, klarar sig på egen hand, passar samtidigt bra i grupp – som en familj.
Min Rakukeramik är en kombination av prydnad och funktion och formspråket inspireras av det Japanska – de enkla linjernas.
Charlotte Elm Ravn, bildkonst
Charlotte Elm Ravn bor och arbetar i Hammenhög på Österlen som konstnär, konstpedagog och ateljerista. I sitt konstnärliga arbete rör sig Charlotte Elm Ravn mellan olika tekniker såsom film, fotografi, måleri, collage och broderi.
“Jag arbetar med bildkonst utifrån min bakgrund inom scenkonsten. Jag är intresserad av tid, rum och rörelse. Jag dras till det långsamma och lågmälda. Jag gräver där jag står och utgår ofta från ett tillstånd, en inre ton, som jag vill hitta ett uttryck för. Det kan ta sin gestalt i en rörelse, en rytm eller ett kroppsligt förhållande till rummet. Det är ett intuitivt, undersökande och poetiskt arbete som t.ex. kan ta form som videoverk, manuellt bearbetade fotografier och installationer.”
“Kroppen är en fråga till världen. Att röra sin kropp betyder att låta sig svara på tingens anrop.” – Maurice Merlau-Ponty