Julsalong

Under jultider i mitten på december samlar vi konstnärer som visar bildkonst, keramik och grafik i en fin blandning. Det finns många fina verk och mindre föremål som är perfekta som julklappar.

  • Elisabeth Palm – Brukskeramik från Österlen
  • Kajsa Haglund- bildkonst
  • Tina Tombrock – bildkonst
  • Therese Carnemalm – bildkonst
  • Helena Bergren-Soluna – Dikter
  • m.fl.

Utställningen pågår: 12 – 15 december

Vernissage: torsdag 12 december

Öppettider
Tors – fre 17-20
Lör – sön 13-17

Elisabeth Palm – keramik

“Brukskeramiken och brukskonsten ligger mig närmast. Jag arbetar främst i lergods och drejar det mesta men kavlar gärna och bygger för hand. Jag använder några olika leror för olika mål och uttryck, ibland arbetar jag också med stengods. Jag kan ha en längtan efter en långsammare process men tycker mycket om upprepningen och utvecklingen den ger i den egna serieproduktionen. Min förhoppning och mitt mål är att keramiken jag gör skall tillföra användaren och betraktaren något.”

Kajsa Haglund – bildkonst och skulptur

Kajsa Haglund arbetar gärna med konstprojekt både i Sverige och internationellt och är aktiv i en konstnärsgrupp i Uppsala. Vid sidan om sitt konstnärskap har hon mångårig erfarenhet av konstpedagogiskt arbete med barn och ungdomar och har en Bildkonstskola i Uppsala.

“Jag tycker om tanken att konsten är en brygga mellan människor och kulturer, i alla samhällen. Det är extra viktigt i slutna samhällen och sekter, där människor hotas och tystas.Där vill jag att konsten ropar högt. Pekar finger och vågar. Konsten måste få skava och ställa obekväma frågor. Konsten måste också kunna vara snäll, vacker och följsam, bara för sin egen skull. I min konst fokuserar jag gärna på relationer mellan människor och hållbarhet i alla dess former.

Jag bor i Uppsala och har min atelje i Ekeby bruk, Atelje Fria Händer och arbetar ofta i konstprojekt, både nationellt och internationellt.”

 Tina Tombrock – bildkonst och keramik

Född och uppvuxen i Tyskland, studerade Tina Tombrock bland annat vid Kunsthochschule Berlin Weissensee, Kunsttherapie med en examen som Master of Arts in Art Therapy. Hon är keramiker, hantverkspedagog, leksaksformgivare, dock- och maskmakare
”Jag bygger, ringlar, kavlar, skär och skulpterar. Särskilt förtjust är jag i en japansk teknik som kallas Kurinuki – ordet betyder att skära i lera. Tekniken tillåter allt ifrån strikthet, lekfullhet, skevhet, skörhet och mer än så. Bränner både med traditionella stengodsglasyrer och raku.”

Therese Carnemalm – bildkonst

Dagdrömmar

Therese Carnemalm är född och uppvuxen i Malmö och har en bakgrund som grafisk formgivare och designer. Hon är utbildad på bl.a. Konstfack och RMI Berghs i Stockholm samt Målarskolan Forum i Malmö.

Therese har haft flertalet separatutställningar i Sverige samt i London. Konstrundan har varit speciellt återkommande arrangemang genom medlemskap i KSV (Konstnärsgruppen Sydväst). Under åren har hon även deltagit i renodlade illustrationsutställningar.

“Jag inspireras mycket av det dagliga livet i min konst. Allt ifrån spännande möten med människor till naturens sköna magi. Intrycken blir till uttryck. Ibland blir en idé till en enda bild men kan också bli till en hel serie med ett tema som grund. Titlar kan vara en dörröppnare och ses som ett första steg in i ett verk för betraktaren. Kanske kan de väcka en känsla hos dig och öppna för fler inre bilder och upplevelser.”

Tidigare utställningar: giclée – pigmentgrafik, ur serien ”The sound of nature” där jag precis som i akrylmålningarna ”De intuitiva” undersöker rytmen som finns i naturens språk t.ex. mönstren i vinden eller vattnets rörelser. ”Vänner” är en hyllning till mina morföräldrars generation som lärde mig så mycket genom att låta mig delta i vardagens aktiviteter. Allt i från att reda ut ålarevar och hugga ved till att slunga honung och handdiska efter maten. Många gånger handlar det om att se det stora i det lilla.”

Arbetsprocessen är fri och intuitiv och teknikerna blandas ofta genom att varva färg, papper, tyg och tråd. Det är sällan bara ett medium får råda. Therese väljer arbetsredskap efter vad hon vill uttrycka och ofta landar hon i blandteknik som öppnar för ett gränslöst skapande där strukturer och material kan omfamna varandra bortom det traditionella. All grafik är tryckt med arkivbeständig tusch på syrafritt 300g konstnärspapper från Canson. Varje komposition har sin egen bakgrundsberättelse.

Helena Berggren Soluna – dikter

Helena Soluna Berggren är sångerska och låtskrivare och har även har studerat litteratur på Sorbonne, Paris. Hon är uppvuxen på Öland och upplever sedan barndomen en magisk samhörighet med naturen vilket genomsyrar hennes poesi. Hon har även inspirerats av mystik andlig lyrik från både Bibeln och poeter som Rumi och Hafez. De dikter som här ställs ut ingår i en kommande diktsamling med arbetsnamnet “Conversations with the ancient ones”.

Exempel på verk.