Ebba Lundgren

Preference by Ebba

Vintagesmycken, i huvudsak skandinavisk och finsk design från perioden mellan 30-talet fram till omkring år 2000.

Utställningen pågår:
28 november–1 december. Vernissage torsdag 28 november

Öppettider:
Torsdag 28 nov 17-20, fredag 29 nov 15-20, lörd-sönd 30 nov och 1 december 13-17

Preference by Ebba grundades av Ebba och Ian Lundgren. Verksamheten började ta form efter en flytt från Stockholm, Sverige, till Spanien år 2018.

Ebba:

“Jag har alltid burit vintagesmycken och älskat de unika kreationerna, det fantastiska hantverket och den attityd som skandinaviska/finska vintagesmycken utstrålar.

Idén till Preference by Ebba kom till genom mina egna erfarenheter. Folk har alltid visat stort intresse när jag bär mina vintagesmycken. Utan undantag får jag alltid komplimanger och frågor när jag bär dem. Både kvinnor och män undrar vad det är för smycken jag har på mig och var de kan få tag på liknande.

Innan flytten till Spanien arbetade jag som jurist i över 20 år och jag såg flytten som en möjlighet att prova något nytt, något annorlunda samt som en möjlighet att få introducera dessa unika, hållbara och underbara konstskatter för fler personer, både i Sverige och internationellt.”

Ian:

“Om jag var kvinna skulle jag ‘go crazy’ och se ut som en vandrande smyckesutställning! Jag älskar dessa vackra rariteter och njuter lika mycket varje gång vi kommer över en ny, unik kreation.

Jag har arbetat med antikviteter i över 30 år och är fortfarande aktiv med min antikvitetsverksamhet, Lundgrens Antikhandel. Det är fascinerande hur min erfarenhet av att bedöma kvalitet och raritet hos ljuskronor och andra föremål även kan tillämpas på smycken. Att identifiera de unika egenskaperna och den hantverksmässiga skickligheten i varje smycke är en naturlig förlängning av mitt arbete med antikviteter.”

Våra smycken – Bärbar konst

Vi fokuserar på skandinavisk och finsk design från perioden mellan 30-talet fram till omkring år 2000. Många av formgivarna av dessa smycken var internationellt kända redan under sin livstid, och deras verk är fortfarande erkända trots att de inte längre är med oss.

För oss handlar det inte bara om designen, utan också om hantverket, materialet, hur materialet har hanterats och smyckets skick. Dessutom finns de fantastiska historierna kring formgivarna, av vilka många levde liv och upplevde saker som få av oss någonsin kommer att göra.

När du tittar på vintage smycken kan du se att dessa, även om de är prydda med stora stenar eller en hög infattning, förmedlar en elegans som är svår att återskapa idag. Formgivarna av dessa smycken var konstnärer. För dem var skapandet av ett smycke samma sak som när en konstnär målar en tavla och de hade samma inställning. Kvaliteten fick inte tummas på och det fick ta tid!

Vintagesmycken pryder inte bara, de blir ett personligt uttryck för dess bärare och är vad vi kallar BÄRBAR KONST

Exempel på smycken