Else-Marie Strese och Clara Waller

Else-Marie “Essi” Strese använder mycket färg i sin bildkonst. Hon är i grunden biolog och inspireras av naturens växtlighet och djurens personlighet. Konst som man blir glad av.

Clara Waller är i första hand akvarellmålare, ständigt på jakt efter ljus och färgskiftningar.

Utställningen pågår:

Vernissage torsdag 5 oktober kl 17-20

5-8 oktober samt 12-15 oktober 2023

Öppettider:
Torsdag-söndag kl 13-17

(förutom vernissagedagen kl 17-20)

Föredrag om humle:

Lördag 14 oktober kl 14-16

Begränsat antal platser

Varmt välkommen!

Else-Marie Strese

Man säjer att blommor är jordens skratt, då är färg människornas!

Färg har alltid gjort mig lycklig. I hela mitt liv har jag på ett eller annat sätt roat mig med färgpigment och bilder. Tidigare gjorde jag mycket batik och växtfärgning av ull. Idag blir det mest bildkonst, men jag älskar fortfarande egensinniga och oberäkneliga färger.

Akvarell är en underbar teknik om man vill leka och brottas med pigment. Inte heller den självtillverkade äggoljetemperafärgen är förutsägbar eller för den delen gouache som läggs på, skrapas av, läggs på igen, så att jag genom många färglager kan uppnå ett speciellt skimmer.

Eftersom jag är biolog kommer mestadels min inspiration från naturen. Jag försöker att uttrycka min fascination för allt från insekter till däggdjur och vegetation. Uttrycket som jag skapar är en blandning mellan abstrakt och figurativt. Jag prövar mig hela tiden fram för att fånga djurens personlighet genom färg och form.

Clara Waller

Måleri, i första hand akvarell, är mitt främsta uttrycksmedel. Jag målar i perioder och mina akvareller är sådana som tar tid – och avspeglar tid, ljus, landskap. Jag målar lager på lager, tvättar och målar och är inte ute efter att i första hand avbilda utan efter att ladda bilderna med ljus. Det är färgen som ska berätta. Inspiration hämtar jag överallt i min omvärld, ofta också i Julita där jag bor vissa tider på året och jag har ständigt olika konstnärliga projekt som pågår parallellt.

Sen några år vaxar jag mina akvareller i stället för att montera bakom glas. Därmed slipper jag reflexer och kommer närmare bilden.

Katrineholms kurirens Kulturpris 2007
Årets Sörmlandskonstnär 2009