Julsalong/ julmarknad

Under jultider i mitten på december samlar vi fem konstnärer som visar måleri, bildkonst, keramik och grafik i en fin blandning. Vi har också ett dignande julbord med ljuvliga ting som keramik, doftljus, fina handdukar, julgransglaskulor och godsaker från gårdsbutiken på Österlen. Utöver det visas ett bokbord av Beth Meurling och Else-Marie Strese.

Utställningen pågår: 30 november -3 december

Kaj Bernstone – måleri
Åsa Holmberg – bildkonst
Filippa Sovré – måleri
Stina Neander – keramik

Vernissage

Välkommen på vernissage torsdag 30 november kl 17-20 då vi bjuder på bubbel & julkryddad ekologisk äpplemust från Österlen

Öppettider under julsalongen:

Fredag 1 december kl 11-15
Lördag – söndag 2 och 3 december kl 13-17

Musik

Fredag 1 december kl 17 underhåller Povels Naturbarn
Biljetter vid dörren 250kr. Begränsat antal platser.

Kaj Bernstone – måleri

Långt konstnärsliv med ursvenskt måleri

Kaj visar i sitt måleri en svensk sommar, med doft av sol och hav. Hans akvareller uppvisar en teknisk skicklighet, trogna motivet. Från rostiga hänglås och litermått fyllda med bär, till träbåtar på ett spegelblankt hav eller motiv från vår huvudstad. Det är ett ursvenskt måleri, fyllt av ljus och harmoni.

Åsa Holmberg – bildkonst

Mönsterdesign och torrpastell sida vid sida

“Jag är född 1980 och bosatt i Stockholm. Eer konstnärliga studier och erlagd examen i textildesign vid ENSAD (École nationale supérieure des Arts Décoratifs) i Paris återvände jag hem och började arbeta som mönsterdesigner inom modebranchen.

Med åren har längtan efter att skapa mer fritt vuxit starkare och vid sidan av designarbetet tecknar och målar jag med bland annat torrpastell. Jag hämtar inspiration till motiv från min vardag och närmaste omgivning och återkommande teman har varit studier av himmeln, husen i Björkhagen där jag bor, olika stilleben och min son.”

Filippa Sovré – måleri

Målningar framförallt i olja med inspiration från 1400-1600 talets konstnärer både i motiv och teknik.

“Jag har länge intresserat mig för antiken och renässansen, när de gamla idealen kring konsten grundades i det vackra och det mystiska. Det ledde till att jag reste till Florens för att studera oljemåleri, teckning för konservatorer, konsthistoria samt grekisk och romersk mytologi. Konstnärerna som direkt gjorde ett stort intryck på mig var Caravaggio, Jan Van Eyck, Vermeer och Claude Lorrain. Den fascination jag kände inför den europeiska historiska konst som jag omringades av i Florens ledde till att jag fördjupade mig i traditionella tekniker och tankesätt som konstnärer använt sig av i hundratals år. Jag utforskade till exempel lagertekniker och chiaroscuro, och insåg att man plötsligt kunde skapa ett riktigt djup och en ömtålighet, både i volym och i färg, som jag tidigare förundrats över i museum men aldrig själv lyckats uppnå. Att studera motiven under en längre tid och vara noggrann och uthållig har hjälpt mig att uppfatta subtila valör- och färgskiftningar och förstå vad som ger en målning dragkraft. Just nu ligger mitt fokus på att måla stilleben, porträtt, landskapsmålningar och motiv med mytologiska teman där ljuset och mörkret är det viktigaste.”

Instagram: @fsovre

Stina Neander

Stengods som är vackert unikt och användbart.

Stina är keramiker och skapar bruks- och prydnadsföremål i handdrejat stengods.

Här är ett litet urval av den konst som kommer att finnas.