Hertha Hillfon
Hertha Hillfon (1921-2013) var Sveriges främsta keramiska skulptör under 1900-talet och föregångare inom den fria keramiska. Hennes arbete spände från det abstrakta till det föreställande, från utlevande och dramatiska kompositioner till enkla och vardagliga motiv.
Nu visar vi ett urval av Herthas verk med vernissage på nationaldagen.
Utställningen pågår:
6- 9 juni. Vernissage torsdag 6 juni
Ordinarie öppettider.
Hertha Hillfons konstnärskap kretsade kring personer som stod henne nära och ting ur vardagen Det kunde handla om en vetelängd, en kanna eller ett par byxor. Det Hertha såg förlänade hon en skönhet – konst som hjälper oss att se det vackra i det som finns runtomkring. Monumentala figurer, och ansikten barnhuvuden, porträtt – alla är sprungna ur levande modeller. De ler sällan. I stället finns det ett meditativt lugn – hennes persongalleri blickar inåt. Hertha Hillfon var verksam som skulptur och konsthantverkare. Hon föddes i Särbro församling utanför Härnösand som det fjärde barnet i en syskonskara på 14 barn.
Konstnärligt påbrå fick hon säkerligen av föräldrarna. Pappan var skräddarmästare och mamman en skicklig tecknare. Sin första konstnärliga utbildning fick Herta Hillfon vid Edvin Ollers målarskola där hon började 1939. Nästa fas i utbildningen blev Konstfack där hon började 1953, vid avdelningen för keramik. Där fann hon det uttrycksmedel som hon sedan skulle komma att utveckla under en stor del av sitt konstnärskap och hon blev bland de första att utveckla brukskeramik i skulptur.
Några offentliga verk i urval:
- Trumslagaren, Hötorget, Stockholm, 1995
- Astrid Lindgren, Porträtt utanför Junibacken, Stockholm, 1996
- Utsmyckning Danderyd sjukhus tunnelbana, 1978